Om Swedes In Australia

Välkommen till Swedes In Australia – en blogg för Australien-vänner! Idén bakom sajten är att hjälpa Australien-intresserade svenskar att förstå hur det funkar att resa och bo i Australien, samt att göra det lättare för Australiensvenskar att hitta och lära känna varandra. Sajten startades 2012 av Anders Liljeqvist (som bor i Sydney) efter flera års frustration över bristen på bra information och goda mötesplatser för svenska Australienvänner.

Vår vision

Vi finns till för att hjälpa och underlätta för svenskar i Australien och deras vänner att skapa och få fantastiska upplevelser tillsammans, så att alla våra besökare och medlemmar kan utvecklas och få möjlighet att förverkliga sina drömmar. Vi hjälper Australien-vänner att mötas och dela med sig av kunskap och erfarenheter Genom att driva en kommersiell men öppen sajt hoppas vi skapa en stark svensk community som hjälper våra läsare att utforska och förverkliga sina drömmar i Australien.

Ursprungligen (2011) var sajten endast en liten blogg med olika artiklar och länksamlingar, och tanken då var att agera informationsresurs och ge tips kring ämnen från visum- och migrationsfrågor till vardagsrutiner och reseplanering; att skriva om det viktigaste du bör känna till om du funderar på en långresa eller flytt från Sverige till Australien. Under åren växte sajten med fler artiklar och besökare. Tusentals läsare skrev kommentarer och vi gjorde vårt bästa att svara på alla frågor. Bloggare började länka till oss, och tidningar och radio började använda oss som källa i intervjuer och artiklar om Australien.

Swedes In Australia Harbour Cruise

År efter år växte relationen med de olika svensk-australiska organisationerna sig allt starkare tills den lilla bloggen vuxit till vad den är idag; en gratis informationsresurs för resenärer och emigranter, en vänlig online-community för Australien-vänner, och en kanal för att hjälpa de olika svensk-australiska organisationerna att nå ut med sina budskap och namn till potentiella medlemmar bland de inresande svenskarna.

Att driva en komplex webbsajt och online-community med tusentals besökare och medlemmar är en verksamhet som både kostar pengar och arbetstid. För att täcka våra drifts- och utvecklingskostnader, och för att kunna kompensera våra medarbetare för det arbete de lägger ned, har vi valt att driva Swedes In Australia som ett företag istället för en ideell förening. Genom att komplettera våra gratistjänster med kommersiella inslag (som försäljning av böcker och annonser på våra sidor) är det möjligt för oss att driva och växa verksamheten. När vi gör ett överskott så återinvesterar vi i verksamheten och i community-projekt som främjar banden mellan Sverige och Australien. Tidigare år har vi donerat pengar till det svenska AFL-landslaget, och till Svenska Kyrkans arbete med unga svenskar i Sydney. Vi gör vad vi gör för att vi gillar att vara en del av ”Team Sweden” – tillsammans med många likasinnade goda krafter vill vi främja närmare och godare kontakter mellan Sverige och Australien, och göra saker som både gynnar svenskarna i Australien, samt australierna i Sverige.

Teamet bakom sajten

Anders Liljeqvist

Anders Liljeqvist
Anders Liljeqvist har bott och jobbat i Australien i drygt 13 år. Han är ursprungligen från Kungsbacka, och har under många år på olika sätt jobbat som frivillig i den svensk-australiska gemenskapen. Sedan hans första resa till Brisbane 1999 har han hunnit resa 5 varv runt jorden, och åka tur och retur mellan Göteborg och Sydney över 40 gånger. Numera har han dubbelt svenskt och australiskt medborgarskap och bor i centrala Sydney.

 

Under de senaste 10 åren har Anders hållit flera förtroendeuppdrag för den svensk-australiska gemenskapen:

  • Ordförande och kassör för kyrkorådet bakom Svenska Kyrkan i Sydney.
  • Styrelsemedlem för Svenska Handelskammaren i Australien.
  • Ordförande och styrelsemedlem för Swedish Council of New South Wales.
  • Landsambassadör och krönikör för Australiska-Nya Zeeländska Vänskapsföreningen.
  • Administratör för Facebookgrupperna ”Svenskar i Sydney” och ”Svenskar i Australien”.

2012 släpptes hans bok Stora Australienmanualen (australienmanualen.se) som är en praktisk handbok för svenskar som planerar en utlandsflytt eller långresa till Australien. Anders har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Chalmers och en civilekonomexamen från Handels i Göteborg. Vid sidan av Swedes In Australia jobbar han som IT- och managementkonsult på svensk-australiska konsultbyrån KingHill (kinghill.com.au) och hjälper olika företag med projektledning och affärsutveckling.

Therese Larsson


Therese är uppväxt på en gotländsk bondgård men bor sedan år 2009 i Australien tillsammans med sin partner, två barn och två finska lapphundar. Förutom det brinnande intresset för att skriva älskar hon natur, litteratur och film. Hon har en magisterexamen i biologi och en bakgrund som labassistent  men arbetar numera med skrivande i alla dess former; böcker, bloggar, översättningar, artiklar med mera.

Hennes motto är att alla är vi unika; med olika uppväxter och upplevelser, drömmar och livssituationer bör vi ta till vara på vår alldeles egna ”unikhet”.  Bakom sin medverkan i den svensk-australiska gemenskapen har hon ett personligt mål att inspirera och hjälpa andra samt sammanföra svenskar i Australien.

På hennes personliga blogg (thereselarsson.tumblr.com) skriver hon mer om hur hennes liv i Australien kan se ut.

Luna och Juno


Katterna Luna och Juno bor på vårt kontor och gör sitt bästa för att ge uppmuntran och moraliskt stöd när vi publicerar nya artiklar eller svarar på kommentarer. De är egentligen inte så intresserade av att skapa webbsajter, men tycker att det är väldigt viktigt att påminna oss när det är matdags eller dags att skaffa en nytt och mjukare tangentbord för dem att ligga på. När de inte arbetar för Swedes In Australia arbetar de på att vara ”social media influencers” med hjälp av sitt Instagramkonto (instagram.com/lulunjuju).

 

Våra policies och allmänna villkor

När du besöker vår sajt, deltar i någon av de grupper och forum som vi administrerar, eller på något annat sätt kommunicerar med oss kommer vi att göra vårt bästa för att skydda din personliga information och ta hand om dina och de andra medlemmarnas intressen. Hur vi driver sajten och våra medlemsgrupper kan du läsa mer om på sidan med allmänna villkor, vår privacy policy, samt vår community policy (swedesinaustralia.com/terms-conditions-privacy-community-policy).

Vi gillar Team Sweden

Vi har en god relation med alla de svensk-australiska organisationerna, men står extra nära följande organisationer tack vare vårt arbete tillsammans med dem för att främja Sverige och Australiens intressen.

Svenska Kyrkan i Sydney

Swedes In Australia grundades en kväll på Svenska Kyrkans Café Svensson i Sydney (svenskakyrkan.se/sydney), efter att Anders Liljeqvist under några år jobbat som frivillig där och mött hundratals unga gäster med ungefär samma frågor om hur livet i Australien fungerar. Svenska Kyrkan arbetar outtröttligt med att hjälpa svenskarna i Australien, både genom sociala aktiviteter som café, filmkvällar, svenskt bibliotek och svenska-kurser, och genom punktinsatser för människor som hamnat i någon form av kris.

Svenska Ambassaden i Canberra

Ambassaden (swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/australien-canberra) är Sveriges officiella närvaro i Australien och en naturlig knutpunkt för utlandssvenskarna. Ambassadör Henrik Cederin (www.swedenabroad.se/en/embassies/australia-canberra/about-us/the-ambassador/) och hans team (www.swedenabroad.se/en/embassies/australia-canberra/about-us/embassy-staff/) gör dock mycket mer än en ”vanlig” ambassad, och man arbetar aktivt för att stötta både de ideella föreningarna, det svensk-australiska näringslivet, och att marknadsföra Sverige. Vi har under många år stått i god kontakt med ambassaden, och försöker hjälpa deras satsning ”Team Sweden”, som syftar till att koordinera och stärka Sveriges närvaro i Australien.

Svenska Handelskammaren i Australien

Den svenska handelskammaren i Australien Swedish Australian Chamber of Commerce (swedishchamber.com.au) är den tredje äldsta svenska handelskammaren i världen, och sedan 1911 har man arbetat för att främja svensk export till Australien, och stärka banden mellan våra två länder. Styrelsen i SACC arbetar ideellt för att hjälpa både unga utlandssvenskar (Young Professionals) och folk som kommit längre i karriären, och är ett ovärderligt forum för dig som jobbar eller driver ett företag i Australien.

ABCS Chairman Glen Bilby, Australia's Ambassador to Sweden John Kenna, Anders Liljeqvist from Swedes In Australia

Swedish Council of NSW

Swedish Council (swedesinsydney.org) är en paraplyorganisation för alla svenska organisationer i NSW, och man ordnar svenska aktiviteter året runt samt driver den svenska nyhets-bloggen Kvintessen (vars föregångare var den enda svensk papperstidningen i Australien).

Australian Business Council Scandinavia

Den australiska handelskammaren i Stockholm (australianbusiness.se) hjälper australier som gör karriär i Skandinavien att träffas och utbyta idéer, och man stöttar australiska företag som vill etablera sig och växa i Sverige. Precis som den svenska handelskammaren i Sydney och Melbourne är man en stark kraft för att gynna det ekonomiska utbytet och de diplomatiska relationerna mellan våra två länder. I oktober 2016 var vår grundare Anders Liljeqvist inbjuden som föreläsare för ABCS och den australiska ambassadören i Stockholm, och vi har sedan dess arbetat för att hjälpa den australiska gemenskapen i Sverige att ta del av erfarenheter och kontakter från den svenska gemenskapen i Australien.

Swedish Elks AFL

Svenska AFL-förbundet, med landslagen Swedish Elks & Swedish Ravens

AFL Sweden (aflsweden.com) är grundat av australier i Sverige och hemvändande svenskar, och verkar för att sporten Australian Rules Football (”Footie”) ska få mer spridning i Sverige. Man bedriver seriespel över hela Sverige och har två grymt motiverade landslag i Swedish Elks (herrlandslaget) och Swedish Ravens (damlandslaget) som spelar på internationell nivå. 2015 var Swedes In Australia stolta sponsorer av Swedish Elks när de spelade i världscupen i Melbourne, och vi gillar hur de både marknadsför AFL i Sverige och samtidigt bidrar till att få fler svenskar att få upp ögonen för hur trevligt Australien är.

Australien-Nya Zeeländska Vänföreningen AUSNZFS

Australia New Zealand Friendship Society (australien-nyazeeland.se) ordnar seminarier och medlemsträffar för Australienvänner i Sverige, och många av deras medlemmar är före detta utlandssvenskar som fortfarande känner ett starkt band till Australien. Under många år bidrog vi med krönikor och läsarfrågor till deras medlemstidning ”Down Under” (australien-nyazeeland.se/downunder).

Kontakta oss

Slutligen, om du vill kontakta oss så kan du nå oss genom att skicka e-post till adressen hello (snabel-a) swedesinaustralia.com. Vi läser alla mail som skickas till oss, men besvarar inte läsarfrågor och ger inte personlig rådgivning inför din resa. Då våra resurser är begränsade så har vi tyvärr inte tid att svara på frågor från läsare som vill ha hjälp att planera en resa eller flytt till Australien. Ställ istället dessa frågor till andra läsare och community-medlemmar, antingen genom att kommentera på en artikel här på sajten, eller genom att posta i våra Facebook-grupper Svenskar i Sydney (facebook.com/groups/SvenskarISydney) eller Svenskar i Australien (facebook.com/groups/svenskariaustralien).