Ordna flygbiljett till och boende i Australien

Annons

Välj rutt, avresedatum och boka biljetter

Du har bestämt dig för att åka till Australien och har din visumsituation under kontroll. Bra! Ditt nästa steg är nu att planera resan, välja rutt till Australien, göra prisjämförelser mellan olika biljettalternativ och slutligen att köpa en biljett.

Du kan spara tusentals kronor på billiga flygresor om du är villig att vara flexibel med din rutt (alltså var du mellanlandar på vägen), dina avresedatum och vilket bolag du vill flyga med. En riktigt billig biljett hittar du genom att jämföra erbjudanden från olika flygbolag mellan olika datum. Om du vill mellanlanda i Asien på vägen kommer du att upptäcka att biljetter via vissa städer på grund av flygskatter är billigare än andra (Singapore är till exempel en relativt billig mellanlandning).

När du experimenterar med olika avresedatum kan det hända att en och samma biljett kan vara tusen kronor billigare om du är villig att åka på en måndag istället för en lördag. Priserna speglar utbud och efterfrågan och kan variera kraftigt bara inom loppet av några dagar. Akta dig dock för att bli ”dumsnål”. En viss biljett är kanske några hundralappar billigare, men om du måste sova på ett flygplatsgolv i Kina för att du har en 10-timmars transfer i Peking är besparingen knappast mödan värd.

Köp en flygbiljett

Att hitta en flygbiljett är enkelt, och börjar i de flesta fall med att du använder en jämförelsesajt som till exempel Momondo (momondo.com.au) för att hitta olika biljetter och bolag, och därifrån sedan gå vidare och köpa den biljett som du tycker passar dig bäst.

Boka boende (hotell eller vandrarhem)

När du väl bokat din flygbiljett är ditt nästa steg att boka boende på resan, i alla fall för dina första nätter efter att du har landat. När du kommer fram kommer du att vara trött och må som efter en hel natt på krogen, och det kommer att vara väldigt skönt att redan ha bokat ett rum med en dusch och en säng att somna i. Även för dig som är budgetresenär kan det vara värt pengarna att bo på ett riktigt hotellrum de första nätterna så att du kan sova ut och anpassa dig till den lokala tidszonen i din egen takt (på vandrarhem delar du ofta sovsal med andra som kommer att väcka dig när de går upp).

Även om sajterna för hotell och vandrarhem skiljer sig något åt så fungerar de i stort sett på samma sätt. Du jämför hotellen och vandrarhemmen på nätet och när du hittat någonstans att bo så bokar du med hjälp av ditt kreditkort. Glöm inte att skriva ned ditt bokningsnummer och skriv gärna ut en kopia av bokningen så att du lätt kan identifiera dig när du väl kommer fram till ditt hotell. Det kan också vara en bra idé att skriva ned adressen och kanske en karta (till exempel från Google Maps) så att du hittar ditt boende när du kommit fram till din destination.

Det finns massor av olika jämförelsesajter för att hitta boende, och en av de mer populära och flexibla är Hotels Combined (hotelscombined.com) som hjälper dig göra prisjämförelser och hitta bäst pris för ett särskilt hotell eller vandrarhem.

Boka hotell eller lägenhet i Australien

Det kostar mer att bo på hotell än på vandrarhem, men för de extra pengarna du betalar får du högre standard och lyx som backpackers på vandrarhem bara drömmer om. Även om de flesta backpackers spenderar de flesta nätterna på vandrarhem (hostels) så kan det vara värt att boka ett billigt hotell de första nätterna i Australien, så att du får ett eget rum och slipper väckas av de andra du delar sovsal med när du är jetlaggad och kanske mår dåligt efter resan.

Precis som med flygbiljetter så säljs numera de flesta hotellbokningar via nätet, antingen genom hotellens egna hemsidor, eller via resebyråer och prisjämförelsesajter. De flesta hotell delar upp sina rum i grupper och säljer dem för olika priser via olika försäljningskanaler (genom att sälja osålda rum genom någon rabattsajt så undviker hotellet att skylta med prissänkningen på sin egen hemsida). Har du tur kan du ibland hitta enkla hotellrum i priser inte långt ifrån vandrarhemmens erbjudanden.

Ett alternativ till hotellrum är att hyra ett rum eller en lägenhet direkt från privatpersoner via sajten AirBnB (airbnb.com.au). På AirBnB kan privatpersoner hyra ut sin egen lägenhet eller sitt gästrum, och sådana boenden kan ofta vara ett bra alternativ till vandrarhem eller hotell.

Boka vandrarhem i Australien

Vandrarhem (hostels) är ofta det billigaste boendet om du bara bor några nätter på ett ställe. För långtidsboende blir det billigare att hyra en liten lägenhet eller ett rum i ett kollektiv med studenter eller andra resenärer. På vandrarhem bor du oftast i våningssäng i sovsal (dorm) med 4-12 bäddar och dusch och toalett i korridoren. Många har också enkelrum och familjerum med egen toalett, men dessa kostar förstås mer. Ju färre bäddar i sovsalen desto högre är priset för att hyra en säng en natt. Det finns ofta sovsalar bara för kvinnor, eller sovsalar med både män och kvinnor blandade.

Vandrarhemmen är mer än bara någonstans att hyra en våningssäng och tvätta sina kläder. På hostels träffar du andra resenärer och det anordnas oftast sociala aktiviteter för dem som bor en längre tid. Bättre hostels har anslagstavlor med tips om resor, lediga jobb och destinationer att besöka. Du kan hitta andra resenärer att samåka med (kanske mot att du betalar en del av bensinen i deras bil), kompisar att göra aktiviteter med (vinprovning, djungel-trekking, dykcertifikat) och hjälpsam personal som kan svara på frågor om det mesta. Hostels skiljer sig från hotell i det sociala; hela vandrarhemmet är byggt för att hjälpa människor att mötas och att det är ett kollektivt boende. Om du inte gillar att sova i sovsal eller svara på tusen frågor om var du kommer ifrån, hur länge du rest runt och var nästa resmål är så kanske hotell mer är din grej. (Givetvis kan du bo på hostel och hålla dig på din kant också.)

Annons

Vandrarhem i Australien är väl utvecklade och finns över hela landet. Eftersom konkurrensen mellan dem är hård så är ofta standarden rätt hög (även om de aldrig kommer upp i hotellklass).

En del vandrarhem fokuserar på working-holiday-resenärer och fungerar som en sorts arbetsförmedling för bönder och farmare i området runt omkring. Dessa är inte lika roliga att bo på som party-vandrarhemmen, utan är mest till för att ge en enkel bostad åt dig som vill jobba som fruktplockare (och kanske tjäna ihop tid till ditt andra WH-visum).

För att boka vandrarhem gör du en sökning på Hotels Combined (hotelscombined.com), och filtrerar därefter bort alla sökresultat som inte är ett Hostel.

Ordna bostad för en längre tid på samma plats

Om du stannar en längre tid på en plats kan det vara idé att skaffa ett rum eller en lägenhet. På grund av höga boendekostnader är det vanligt att bo kollektivt eller dela boende med andra.

Det finns knappt några bostadsrätter, lägenheterna är istället ägarlägenheter i Australien. De ägs av privatpersoner som köpt lägenheten för att hyra ut genom en mäklare eller agent. All din kontakt med fastighetsägaren sker via agenten.

I Australien sätter marknaden priset på alla hyror. Du hittar alltid boende om du är villig att betala. Tyvärr kan du knappast klaga över att hyran är oskälig. Hyresgäster har sämre skydd än i Sverige och om din hyresvärd själv vill flytta in i lägenheten får du acceptera att bli uppsagd (under förutsättning att du inte skrivit på ett långt kontrakt utan bara hyr lägenheten månad-för-månad). Det är värt att känna till att man oftast använder veckohyror och inte månadshyror i annonserna – månadshyran är alltså ungefär fyra gånger det belopp du ser i annonserna.

Utan tvekan är det störst efterfrågan på hyresrätter i Sydney och Melbourne. Vissa förorter nära city och stranden är särskilt populära och kostar därefter. Om du är villig att pendla kan du bo billigare i utkanterna av städerna.

Du kommer att bli ombedd att betala en deposition (detta kallas bond) när du flyttar in (ofta 2-4 veckors rumshyra), antingen kontant till den som står på kontraktet eller via banköverföring. Ett eget rum i en lägenhet i centrala Sydney eller Melbourne brukar ligga runt $200-$400 i veckan och då ingår oftast ett påslag som täcker kollektivets el- och gaskostnader. Att dela rum med någon annan bör ligga omkring drygt hälften av detta ($100-$200 per vecka).

Se till att du tänker efter innan du väljer vilket område du vill bo i. Vill du bo nära ditt jobb i city? Eller vill du bo nära en strand, nära fin utsikt eller nära bra skolor för dina barn?

Att bo kollektivt är billigare och ett sätt att snabbt lära känna människor och komma in i vardagen i din nya hemstad. Du kan relativt enkelt få tag på ett rum i ett kollektiv eller dela rum (share room, share accomodation). Använd ditt sunda förnuft när du väljer vilket kollektiv du flyttar in i. Fundera över om du kan tänka dig att dela boende med just de människorna och om du kan lita på dem.

Om du reser tillsammans med en vän kan alternativet vara att dela på kostnaden för ett sovrum som delas med andra.

En av de största sajterna för att hitta någon att bo hos eller dela lägenhet med är sajten Flatmates (flatmates.com.au), och här kan du som är student också söka efter studentboende. För att hitta ett vanligt lägenhetskontrakt använder du någon av sajterna Domain (domain.com.au) eller Real Estate (realestate.com.au).

Annons

Läs mer i serien Inför resan.<< Visum för Australien (Turistvisum, Working Holiday, Studentvisum)Reseförsäkring för Australien >>

50 Responses to Ordna flygbiljett till och boende i Australien

 • Tobias

  Hej,

  hur tror ni chanserna ser ut att flytta till Sydney och arbeta. Är 38 år gammal och arbetar som specialistsjuksköterska i Sverige. Har svensk legitimation med två specialistutbildningar. Vet ni hur lätt respektive svårt det är för en svensk sjuksköterska att får visum och arbete i Australien?

  Mvh
  Tobias

 • Therese Larsson

  Hej Catherine,
  Ursäkta sent svar, Anders är inte tillgänglig.

  Har du fått svar på din fråga?

  Annars, eller för de med likanande sitation rekommenderar jag att använda sig av en prisjämförelsesajt eller fråga den lokala resebyrån, de brukar ha koll på priser från det lokala området. Generellt sett så reser folk mer under semestertider. Men har man ha tur får man ett bra pris ändå. Bäst är att kolla regelbundet, men att vänta brukar i regel dra upp priset. Att chansa är något jag rekommenderar främst till flexibla resenärer beredda på flera byten och långa mellanlandningar.

  Lycka till.

  Mvh Therese

 • Jörgen

  Hej Anders,

  Vi är en familj på två vuxna och två barn (3 och 5 år) som tänkte åka till Australien på en månads semester i mars-april. Vad bör vi leta för typ av boende, vi tänkte besöka Sydney (eller närliggande), Melbourne och Cairns?

  Tack för tips

  Jörgen

 • Catherine

  Hej Anders,
  Tack för många värdefulla tips!
  Vi planerar en resa för att hälsa på släktingar i Sydney och sedan vidare till NZ över jul och nyår.
  Har du upplevt att flygpriserna skiljer mycket över tid och i så fall åt vilket håll?
  Det jag undrar är om det är mest fördelaktigt att boka resan nu eller ha is i magen och vänta till t ex efter sommaren?
  Mvh
  Catherine

 • Harri

  Hej!
  Har en kusin som bor i Melbourne och vår familj skulle vilja hälsa på honom samt se o upptäcka en del av Australien.
  Några frågor!
  Vi har planer att åka dit nästa jul typ 15/12 och vara där i 17 – 20 dagar och sen skulle vi vilja avsluta 10 dagar i Thailand.
  Är ca 17 – 20 dagar för kort tid att besöka Australien enligt dig?
  Vi har en reskassa på 100000-120000 kr ( 2vuxna & 2 barn ) ska täcka flyg, mat, boende halva tiden ( Bor hos kusinen gratis i Melbourne ) samt vistelsen i Thailand. Räcker det? Vad tror du? Jag tror kusinen kommer visa/köra runt oss en hel del.
  När släpps flygbiljetterna för vintern 2017 till Australien?
  Jag hoppas att frågorna var relevanta och att du kan ge ett svar om det låter någorlunda vettigt upplägg eller om vi är ute o cycklar?
  Mvh
  Harri

  • Anders Liljeqvist

   Hej Harri,

   1: 2-3 veckor låter som gott om tid att besöka Australien. Det är större än Europa och ni kommer ändå aldrig att kunna ”göra allt”. Välj istället några höjdpunkter och ta det lugnt. På ett par veckor hinner ni med Melbourne och sightseeing däromkring, samt att besöka Sydney samt sedan kanske lite turist- / strand-liv längst kusten eller på någon av stränderna nära Sydney.

   2: 120k låter som en stadig budget. Jag har ingen familj själv så kan inte riktigt råda, men om ni fixar billiga biljetter och är smarta med transport / boende på resan borde ni kunna spara en del pengar.

   3: Jag tror att biljetter brukar släppas 10-12 månader i förväg. Kolla på t.ex. momondo.com eller efter kampanjer hos t.ex. Emirates eller Qantas för billiga biljetter.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Ulrika

  Hej Anders vi skall åka till Australien över jul och funderar på om vi skall boka våra flygbiljetter som vi skall åka inrikes fån Sverige tex från Sydney till Hervey bay eller om vi kan göra det när vi är i Australien ??

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ulrika,

   Det skadar aldrig att boka biljetter i god tid, men jag tror inte att det är särskilt bråttom. Hotellrum runt jul och nyår säljer slut tidigt, men flygbiljetter tar inte slut lika snabbt.

   Om jag var ni skulle jag boka biljetterna från Sverige, men använda en lokal websajt som t.ex. direkt hos Qantas.

   -Anders.

 • Micael Karlsson

  Hej Anders.

  Har köpt din bok och läst om boende här i Australien (en för övrigt mycket bra och detaljerad bok). Jag hyr i nuläget en studio apartment i Perth. Kontraktet löper ut i mitten på januari. Jag överväger att flytta till annan förort men har ännu ej hittat något nytt. Om jag skriver på en förlängning av kontraktet på, säg 6 månader, vad har jag då för möjligheter att säga upp avtalet om jag hittar nytt boende?

  Vänligen

  Micael

  • Anders Liljeqvist

   Hej Micael,

   Jag vet inte hur villkoren för just ditt kontrakt ser ut och hur uppsägningstiden ser ut. Men! Om du inte aktivt förlänger det, blir det då inte ett löpande hyreskontrakt med den vanliga uppsägningstiden på 4 veckor från din sida? Mitt hyreskontrakt är 8 år gammalt, men jag har aldrig aktivt förlängt det utan det förlängs automatiskt genom att jag bor kvar. Om jag var du skulle jag kolla på möjligheten att bara bo kvar och se vad som gäller i kontraktet ifall ingen av parterna säger upp det efter den första perioden.

   Tack för köpen av min bok förresten, kul att den hjälpt dig!
   -Anders.

 • Tania

  Hej Anders!

  Här kommer en fråga som jag hoppas du kan hjälpa till att svara på, eftersom det är väldigt oklart från flygbolaget:
  Jag och min sambo har bokat flygbiljetter med Qatar Airways tur och retur till Australien. På biljetten står våra tilltalsnamn: Tania och Victor. Problemet är att på våra pass så har vi båda ett annat namn som står före vårt tilltalsnamn, tex i mitt pass står det Sofia Tania och sedan mitt efternamn. Har du varit med om detta tidigare? Tror du att det kan bli problem att få boarda planet eller bli insläppt i Australien pga detta? Visum har vi beställt och där stå alla namn i rätt ordning. 

  Tacksamma för svar!
  MVH
  Tania och Victor

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen,

   Så länge som ni har använt rätt namn på visumansökan så tror jag inte att ni kommer att få några problem. Mitt ”riktiga namn” är Carl Anders och jag har flera gånger rest som ”Anders” utan att få problem med flygbolagen.

   Lycka till,
   -Anders.

 • sofie aniliadis

  Hej! Sofie heter jag och jag och min familj ska till Sydney över nyår! jag vet att det är a long shot men tänkte fråga om det är någon som bor i sydney som ska åka hem eller så över nyår och som kanske vill tjäna lite extra pengar genom att hyra ut sitt boende till oss?

  vore supertacksam!

  finns på mail: sofie.aniliadis@hotmail.com

 • arezo

  Hej.
  jag går i grundskolan(9) och tänker läsa till undersköterska först i gymnasiet och sedan till underläker och efter detta tänkte jag flytta till Australien och jobba där.
  tror du att jag kan få jobb och fixa boende. Tacksamt om du kunde svara.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Arezo,

   Jag gillar dina ambitioner. Bra.
   Du behöver inte oroa dig om jobb och boende när du väl har en läkarexamen med dig i bagaget.
   Börja med att läsa klart gymnasiet i Sverige. Du kan sedan läsa läkarlinjen i Australien eller Europa. Om du blir läkare i Sverige så kommer det senare vara lätt för dig att åka till Australien. Du borde kunna hitta jobb och boende på några månader.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Tina Jonsson

  Hej Anders. Jag och min man sitter och planerar en Aussieresa och hittade din sajt.
  Vi är vana resenärer och har de allra flesta gångerna planerat och bokat allt själva.
  Vi har varit i Australien massor av gånger.
  Denna resa som vi vill göra i oktober detta år ( är vi sent på det då – det är ju innan högsäsong och det brukar gå bra men vi har aldrig varit så här sena på det )
  Vår resa denna gången.
  Flyg till Perth där vi stannar 3 dar
  Indian Pacific Express till SYD
  Stopp några dar i SYD
  Därefter 5 dar på Hayman Island
  SYD igen några dar
  Efter det Noosa i 4 dar
  tillbaka till SYD härifrån hem igen.
  Min fråga till dig.. det är mycket som skall klaffa. Hotell, hyrbilar flygresor. Allt går ju att boka via nät och telefon. Men råder du oss att ta hjälp av en SYD baserad resebyrå? Fördelar med det ?  Göra allt till ett paket ?
  Och så detta med försäkring. Vi betalar allt med vårt MC guld där vi har lite x-tra förmåner på vår reseförsäkring, men vi skall lusläsa den ytterligare en gång. Finns Ytterligare förs som kan vara bra att ha. Råd ?  Tacksam för dina synpunkter. Mvh Tina Jonsson
  Ps vi är bosatta i Frankrike sedan 6 år. Vi är svenskar med svenskt pass. Ds

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tina,

   Jag kan inte råda er, men personligen hade jag satt ihop mitt paket själv. Annars kanske MyPlanet eller Australienresor i Sverige hjälpa er, eller något bolag som t.ex. Flight Centre eller Expedia i Australien. Om de på något sätt kan ge er billigare priser så kan det ju vara värt att gå genom en resebyrå.

   För reseförsäkringar brukar jag nöja mig med vad jag får genom mitt kreditkort, men kolla in ett bolag som WorldNomads som kanske kan ge er ännu bättre skydd.

   -Anders.

 • Zelia

  Hej!

  Jag ska till Sydney i höst 2018. Efter jag är klar med mina studie. Jag är blivande naturläkare inom traditionell kinesisk medicin. Vill resa runt i Australien och N.Z samtidigt jobba för jag vill stanna upp till 1 år.  Jag vill också se om det är bättre mjälighet för jobb inom natur medicin.
  Jag är 37 år och vill veta vilken visum skulle passa för min situation.

  För allt vad jag har läst hittills handlar det om unga studenter eller jobb för unga.
  Eller människor som vill flyta dit för gåt.
  Jag skulle vilja dela boende med någon, hur går sånt till.

  Tacksam för råd och svar!

  Varma hälsningar Zelia

 • Anna-karin

  Hejsan

  Vilket alternativ är mest skonsamt för kroppen vid flygning till Australien?
  En eller två mellanlandningar?
  Hur många timmar bör man ha på marken innan nästa flyg?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna-Karin,

   Jag brukar själv alltid landa och stanna en natt i Bangkok, Singapore eller liknande. För mig är det för jobbigt att flyga non-stop, men många tycker att det inte är några problem.

   Om du flyger non-stop så kommer du ändå att bli tvungen att stanna 1-2 timmar någonstans på vägen medan de städar / tankar planet.

   -Anders.

 • Håkan

  Hej Anders,
  Kanske svårt att svara på men finns det några platser i Sydney med lite högre koncentration av Svenskar, och då kanske mest familjer? Vi kommer antagligen att flytta till hösten (våren) och vis av tidigare utlandsvistelser tycker vi att det kan vara trevligt att träffa landsmän emellanåt.
  Mvh,
  Håkan

  • Anders Liljeqvist

   Hej Håkan,

   Inte alls svårt att svara på. Manly är Sydneys mest svensk-täta förort med omkring 100-talet permanentboende svenskar, följt av Mosman. I allmänhet är mitt intryck att de flesta svenska barnfamiljer bor antingen på North Shore (norr om hamnen), eller i och runt Bondi (öster om city). Här kan du hitta mer statistik, välj Swedish för att hitta info om alla australien-svenskar:
   http://www.sbs.com.au/news/census-explorer

   ”There were 7,330 Swedish speakers according to the 2011 Census, with the largest proportion of people across Australia in the suburb of Manly (NSW) (95 people, or 0.2% of people in that suburb), followed by Mosman (39 people, or < 0.1% of people in that suburb)."

   -Anders.

 • Hannah

  Hej Anders!

  Det är så att jag ska flytta till Brisbane där jag har fått anställning på University of Queensland som lektor. Jag kommer att ha en base salary level på ca 85,000 och en guaranteed annual earnings runt 93,000. Vad är ungefär rimligt att lägga på hyr med den inkomsten men så att jag ändå klarar mig i övrigt?

  Tack för toppentips!

  /Hannah

  • Anders Liljeqvist

   Hej Hanna,

   Svårt att svara på då jag är i Sydney och inte i Brisbane, men en veckohyra på $500 borde väl inte vara helt orimlig gissar jag.

   -Anders.

 • Lena Larsson

  Hej Anders!
  Om man ska vara i Sydney och studera från februari till december 2016 kan man då boka en tur och returbiljett nu i oktober? Går det att boka en hemresa som ligger längre bort än ett år? Eller är det bara en enkelbiljett man kan/bör köpa? Har läst att Australien kan kräva att man har en returbiljett. Är det mycket dyrare att köpa två enkelbiljetter? Har du något tips på någon resrutt som brukar vara billig infebruari? Med eller utan stop-over?
  Tack på förhand!
  /Lena

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lena,

   1: Jag tror inte flygbolagens bokningssystem tillåter bokningar längre ut än 12 månader.
   2: Så länge som du har pengar att köpa en hembiljett senare så skulle jag inte oroa mig över att köpa en enkelbiljett. Kanske du kan köpa en tur-och-retur med ombokningsbar hembiljett?
   3: Kolla en sajt som momondo för prisjämförelser.

   -Anders.

 • Helene

  Hej Anders en fråga till bara.
  Jag läste någonstans att ett visum där man får bo i Australien kostar 40 000kr

  Stämmer det??

  Eller vad kostar ett bisuness visum?

  Mvh Helene

 • Helene

  Oj förlåt, en fråga till.
  Hur långt innan kan man söka besöksvisum.
  Hur länge är det aktivt eller har man väl fått det så har man det eller.

  Tack igen…

  • Anders Liljeqvist

   Ett eVisitor brukar beviljas inom en dag, och låter er stanna upp till tre månader på semester- eller tjänsteresa. Ni kan göra flera korta resor under ett år, men om ni ska stanna längre måste ni fixa ett ”bättre” visum.

   -Anders.

  • Helene

   Hej igen.

   Tack för en grym bok. Jag har lärt mig det mesta som krävs för oss att immigrera till Australien. Nu längtar jag ännu mer till vår flytt och det ser ut som att det tidigare läggs, kanske redan om ett år.

   Nu undrar jag ifall du kan rekommendera någon mer bok.
   Kanske så man kan lära sig dialekten lite bättre innan man kommer.
   Har beställt iltem böckerna och skall så snart dem landar i brevlådan plöja igenom dem.

   Ha det gott så länge och åter igen tack för en bra bok, nu är jag expert på immigrering till landet Down Under. ;)

   mvh Helene

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen och tack för köpet av min bok.

   3 böcker jag gillar om Australien är:
   * Bill Bryson – Down Under
   * Paul Taylor – Why We are Australian: Hundred and Twenty Five Defining Men, Women and Moments Over Three Centuries
   * Ilsa Sharp – Cultureshock Australia: A Survival Guide to Customs & Etiquette

   Lycka till,
   -Anders

 • Helene

  Jaha är det du som skrivit den.
  Den är redan inköpt och ska ta och plöja igenom den så återkommer jag med frågor om det är ok.
  Vart i Australien bor du?
  Vi kommer att åka till Australien i dec, jan och kolla läget. vi har hittat ett gäng som jobbar med taktvätt och målning och ska besöka dem under vår vistelse i Australien.

  Tack för svar, nu skall jag fördjupa mig i din bok

  Mvh Helene

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen.

   Japp, det är min bok. Jag bor i Sydney. Så bra att ni hittat andra som jobbar med ”er grej” – då finns det en större marknad än jag trodde.

   -A.

 • solveig larsson

  hej!
  tänker boka resa till australien och nu undrar jag följande
  det blir ju mellanlandningar och jag såg på några att de var på 1 och 1/2 timme hur hinner jag med nästa plan? måste jag byta plan då tiden är så knapp eller sitter jag kvar på samma.
  måste det göras en ny incheckning?
  måste jag lasta om bagaget?
  som du förstår har jag aldrig flugit med mellanlandningar förr därav de kanske något konstiga funderingar tacksam för svar
  exempel arlanda-london-hongkong-brisbane
  MVH solveig

  • Anders Liljeqvist

   Hej Solveig,

   Om din resebyrå säljer dig biljetter med mellanlandningar så kan du räkna med att det finns tillräckligt tid mellan flygningarna. Du kommer inte att behöva göra en ny incheckning, utan rör dig bara mellan gates på varje flygplats, alternativt går av och på samma plan vid samma gate. Du kommer inte att behöva lasta om bagage om de ser till att bagaget är incheckat hela vägen fram till destinationen.

   Fråga din resesäljare om detaljerna för just din biljett, men jag misstänker att du kommer att få din väska incheckad hela vägen till Brisbane på Arlanda, och i London behöva byta terminal / gate, och i HongKong bara gå av och på samma plan medan det städas och tankas i 1.5 timme.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Helene Sjöstedt

  När och var söker man visum?
  När visar man upp att man är kreditför och kan försörja sig själv.
  Har dem någon kontantinsats.
  Hur lång tid tror du det tar att få visum?
  Vad har dem för krav att få komma in?

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen,

   Jag har skrivit om allt detta i min bok Stora Australienmanualen som du kan köpa på http://www.australienmanualen.se.

   1: Visum söker du via immi.gov.au.
   2: I samband med visumansökan.
   3: På husköp? Ja, runt 10% tror jag.
   4: Beroende på visumtyp, från 2 timmar för besöksvisum, 2 veckor för working holiday, 4-6 månader för 457, 6-12 månader för PR.
   5: Läs på immi.gov.au angående er visumtyp.

   -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Helene,

  Många frågor. Några försök till svar…

  01. Inkomst: inkomst i form av aktieutdelning / lön är väl lätt att visa genom bankutdrag eller intyg från företagets ekonomiavdelning / bank.
  02. Måla tak: Betongpannor med mossa är inte vanligt här p.g.a. klimatskillnaden. Korrugerad plåt eller tegelpannor är vanligast, och jag har inte sett någon tvätta sådana tak.
  03. Hyror: Betalas vanligtvis varje vecka.
  04. Ränta: Jag tror rörliga räntan ligger någonstans runt 4.5%,med amortering av hela lånet över 30 år. Men jag har inte hus själv så har inte koll.

  -Anders.

 • Helene

  Hej Anders.

  Vi är en stor familj som planerar att flytta till Australien. Vi har gått igenom de största städerna, vägt för och nackdelar och slutligen hamnat på destination Sunshinecoast.

  Nu har vi lite frågor och undrar fall du har lust och tid att svar på detta.
  Vi har företag i Sverige som går jätte bra. Vi äger åxå ett hus i Sverige värde ca
  5 miljoner. Min man har även en fast inkomst från sitt företag 25 000 netto kr/ månad som han har även när vi flyttat till Australien, hur kan man bevis sånt.
  Vi funderar på att hyra ut vårt och i sin tur hyra i Australien till en början då vi känner att det kan vara en backup ifall det inte skulle passa oss alls i Australien.
  Så fort vi känner att vi platsar i Australien säljer vi huset i Sverige och köper ett hus där.
  Vi har en business som tvättar och målar tak ( mycket billigare än att byta men samma resultat). Vad tror du om en sådan business där nere?

  Nu undrar jag åxå hur det är med hyror, betalas det i veckan?
  Vad ligger räntan/amorteringen på?

  Oj va kul att jag hittade din sida, du verkar kunna en del.
  Kanske lust att guida oss till ett nytt liv i Australien.

 • Fanny och Rebecka

  Hej Anders!
  Vi är två personer som planerar att åka till Australien i Februari. Vi är dock lite fundersamma kring boende. Vi vet inte om vi ska skaffa boende hemifrån Sverige, eller på plats. Vad rekommenderar du?

  Tack för en jättebra sida!

  • Anders Liljeqvist

   Hej F&R,

   Om jag var ni skulle jag boka hostel eller hotell från Sverige för den första 1-2 veckan. Därefter skulle jag antingen börja leta lägenhet på plats om ni tänker bo på ett ställe en längre tid, eller boka allt eftersom medan ni reser runt.

   Här kan ni hitta vandrarhem:
   http://goo.gl/1xuzS (Hostelworld)

   -Anders.

 • Gabriel

  Hej. Finns det några städer som är billigare att bo i, men förbindelser till någon större stad eller liknande? Misstänker att Sydney är betydligt dyrare än lägenheter/hus i mindre städer (att hyra). Några tips på städer som både har mycket människor och en lite billigare prislapp?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Gabriel,

   Javisst, det finns massor av trevliga mindre städer att bo på. Om jag inte hade ett kontorsjobb i centrala Sydney hade jag själv varit intresserad av att bo i till exempel:

   * Adelaide
   * Gold Coast – Tweed Heads
   * Newcastle
   * Canberra
   * Någonstans längs Sunshine Coast norr om Brisbane
   * Port Macquarie
   * Townsville
   * Ballarat eller Bendigo
   * Wollongong

   -Anders

 • Sofia

  Hej!
  Sitter och kollar på biljetter nu och blir lite nervös av det. Har bara bokat inom Europa förut och vill verkligen inte att något ska gå fel.

  Det jag undrar är, är det bara att boka en biljett och det kommer att funka? Kan jag behöva några särskilda papper i vissa länder beroende på var jag mellanlandar? Brukar det fungera bra med avbokningsskydd? Det jag undrar egentligen är om det finns något som kan gå snett beroende på att jag missat något, eller om en biljett och pass räcker.

  Tack för en extremt hjälpsam hemsida.

  Sofia

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *